ChatGPT maakt copywriters overbodig - of toch niet?

Je kunt er niet meer omheen: ChatGPT. En als je deze term voor het eerst hoort, heb je echt onder een steen geleefd. 😉 Rond december 2022 werd ChatGPT bekend bij het grote publiek. En zo ook bij mij. Toevallig was dat net het moment dat ik had besloten voor mezelf te beginnen als copywriter. Je kunt je voorstellen: ik was meteen helemaal niet blij. Ik dacht dat ik mijn spullen meteen weer kon inpakken. Maar is dat ook zo? 

Een robot > mens?

Eerlijk is eerlijk, ChatGPT is top. En slim. Slimmer dan ik waarschijnlijk. En dan jij. Daarnaast heeft het zoveel features, dat de mogelijkheden bijna oneindig zijn. En toch is ChatGPT geen goede vervanger voor mensen. En dan bedoel ik vooral voor copywriters, zoals ikzelf. ChatGPT mist namelijk die menselijke touch. Als je regelmatig met ChatGPT werkt, pik je de teksten die zijn gekopieerd en geplakt uit de tool er zo uit. Hij valt namelijk vaak terug op dezelfde woorden, uitspraken, zinsopbouw en ga zo maar door. Als ik zo’n tekst zie, vind ik ze erg smakeloos. Ze zijn vaak overdreven, staan heel ver van onze spreektaal af en missen gewoon… iets. 

Dus nee, ChatGPT maakt copywriters naar mijn mening niet overbodig. Daarnaast zijn mijn copywriting klussen eigenlijk grotendeels op dezelfde manier opgebouwd: ik interview een klant, stel de juiste vragen, vraag door, maak aantekeningen en transformeer dit tot een fijn leesbare tekst. Met hier en daar een grapje, of juist niet. En voor zover ik weet, heeft ChatGPT nog niet de juiste skills om mensen te interviewen en hier aantekeningen over te maken. 

Is ChatGPT dan vreselijk?

Nee, zeker niet. Hoewel ik even van de schrik van de komst van de tool moest komen, zet ik het nu in mijn voordeel in. Want dat is beter dan je ertegen verzetten. De tool is er nou eenmaal, dus waarom zou je hem niet gebruiken? 

Oké, ik gebruik hem niet om hele teksten voor me te schrijven. Maar bijvoorbeeld wel voor het opdoen van ideeën. Ideeën over leuke titels, goede interviewvragen, of andere invalshoeken. Hierbij probeer ik de opdracht altijd langer te maken dan de output, zodat ChatGPT geen dingen van het internet gaat plukken. Plagiaat is namelijk niet zo chique. 

Of ik gebruik hem voor het inkorten van een tekst. Het maken van een outline voor een blog. Het overzichtelijk maken van mijn warrige aantekeningen.

Wat gaat de toekomst brengen?

Eerlijk, dat weet ik ook niet. AI is natuurlijk in ontwikkeling, en leert continu bij. Dus wie weet word ik over een aantal jaar wel overbodig, omdat ChatGPT met mensen kan praten, vragen kan stellen en dit kan omtoveren tot een menselijke tekst. Maar tot die tijd, blijf ik lekker doen wat ik doe, mét een beetje hulp van ChatGPT. En mocht het ooit zover komen dat ik overbodig word, word ik wel boswachter. 🙂

Heb jij behoefte aan teksten voor én door mensen?

ChatGPT maakt copywriters overbodig?