Dé tool voor zoekwoordenonderzoek als SEO copywriter

Als SEO copywriter begrijp je hoe belangrijk zoekwoorden zijn om je eigen vindbaarheid én de vindbaarheid van je klanten te verbeteren. Maar als je net begint als SEO copywriter kan het best lastig zijn om een geschikte zoekwoordentool te vinden. De gratis versies zijn vaak te beperkt en de betaalde versies te duur. In deze blog geef ik een overzicht van een aantal bestaande tools voor zoekwoordenonderzoek, inclusief tools waar je gratis zoekwoordenonderzoek kunt doen (al is dit voor jou waarschijnlijk niet genoeg ;)). En ik ga in op de ultieme tool voor mij! 


Tools voor gratis zoekwoordenonderzoek 

Google Trends 

Een tool van Google die het zoekvolume van specifieke zoekwoorden laat zien en hoe deze trends veranderen over de tijd.

Keyword Tool

Een gratis zoekwoordenonderzoek tool die zoekwoordsuggesties genereert op basis van een seed-zoekwoord of een website-URL.

Ubersuggest

Een gratis tool die suggesties genereert voor zoekwoorden en ook gegevens biedt over zoekvolume, concurrentie en CPC (kosten per klik).

Deze tools voor gratis zoekwoordenonderzoek bieden een goede manier om te beginnen met het onderzoeken van zoekwoorden, maar ze hebben hun beperkingen. Ze gaan niet zo diep als de betaalde tools en je ziet bijvoorbeeld ook niet welke moeilijkheid er bij een bepaald zoekwoord hoort. En dit is, zeker als je het gebruikt voor professionele doeleinden, wel hele waardevolle informatie. 

Betaalde tools voor zoekwoordenonderzoek

Naast gratis tools voor zoekwoordenonderzoek, zijn er ook betaalde tools beschikbaar die SEO copywriters meer geavanceerde functionaliteiten en gegevens kunnen bieden. Hier zijn een paar populaire voorbeelden:

Ahrefs

Een krachtige tool voor zoekwoordonderzoek en backlink-analyse. Het biedt gedetailleerde zoekwoordgegevens, waaronder zoekvolume, ranking-positie, concurrentie en zoekopdrachten die verband houden met het zoekwoord.

 

Een nadeel van Ahrefs, hun goedkoopste abonnement kost je 99 dollar per maand. 

SEMrush

Een veelzijdige tool die niet alleen zoekwoordonderzoek biedt, maar ook gegevens over concurrentie-analyse, advertentie-analyse en technische SEO.

Een goede tool dus, maar ook hier moet je flink de portemonnee voor trekken, het goedkoopste plan kost je namelijk 119 dollar.

Mijn favoriet en aanrader: SEranking

SEranking is een cloudgebaseerd SEO-platform dat specifiek is ontworpen voor het verbeteren van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en zoekwoordonderzoek. Het biedt uitgebreide en gedetailleerde gegevens over zoekwoorden, waaronder zoekwoordsuggesties, zoekwoordvolumes, trends en ranking-posities.

 

Met SEranking kun je:

  • Zoekwoordonderzoek uitvoeren: SEranking biedt een breed scala aan zoekwoordgegevens, waaronder het zoekvolume, de concurrentie en de trends voor specifieke zoekwoorden.
  • Zoekwoordvolgorde verbeteren: SEranking geeft inzicht in hoe je zoekwoorden het beste kunt plaatsen op je website om de zoekmachine-ranglijst te verbeteren.
  • Concurrentieanalyse: SEranking geeft ook informatie over de zoekwoordstrategieën van concurrenten en hoe ze worden gerankt voor specifieke zoekwoorden.
  • Rapportage: SEranking biedt real-time rapporten en gegevens over de prestaties van je eigen website en die van je concurrenten.


En hun goedkoopste plan is 23,40 per maand! Dat scheelt nogal. Je kunt je abonnement precies aanpassen naar hoe jij wilt. Kies bijvoorbeeld hoe vaak je de informatie wilt laten updaten, voor welke looptijd je je abonnement wilt afsluiten en kom zo bij de functionaliteiten en prijs die bij jou past. Zelf betaal ik maandelijks iets meer dan 28 euro, en daarvan kan ik de BTW nog terugvragen! 

 

Voor mij is het dus wel duidelijk wat dé SEO zoekwoordenonderzoek tool is voor (freelance) copywriters! Wil jij kennismaken met SEranking? Hier klik je door naar deze fijne en voordelige zoekwoordenonderzoek tool

 

Heb jij behoefte aan teksten die werken?